Stylist Marije geeft tips

Stylist Marije geeft tips voor de styling van je keuken

Tegenwoordig wordt de keuken steeds meer een leefruimte in plaats van alleen maar een werkruimte om te koken. De keuken wordt een verlengstuk van het interieur in je huis. Maar waar let je op bij de styling en sfeer in je keuken? Marije Develing is interieurontwerper en -stylist bij Maison Belle en geeft ons een aantal fijne tips.

Kies je eigen stijl
‘’Bij het uitzoeken van een keuken is het belangrijk om je persoonlijke woonstijl helder te hebben, want een keuken zoek je voor een langere tijd uit. Kies je voor een witte keuken of ga je voor zwart? Wordt het een landelijke keuken of ga je voor een hippe trendy keuken? De accessoires, tegeltjes en kleuren kun je later toevoegen om jouw persoonlijke sfeer te creëren. Deze zijn ook gemakkelijk aan te passen wanneer je nog eens wilt variëren. Maar de basis en opstelling van de keuken pas je niet snel aan, dus die moet tijdlozer zijn en goed zijn ingedeeld in de ruimte. Kies vooral wat je echt zelf mooi én praktisch vindt.”

Niets moet, alles mag
“We zien de afgelopen jaren een mix van verschillende kleuren en stijlen. Het aanbod wordt steeds groter. Van gouden kranen, met bijpassende accessoires, tot aan stijlvol RVS en stoere matzwart apparatuur. Niets moet, alles mag. Je kunt naar hartenlust combineren tot je de keuken hebt bedacht waar jij gelukkig van wordt. Als je die keuzes hebt gemaakt dan is het mooi om dit door te trekken, van bestek tot servies in deze stijl, zodat je ook de tafel kunt stylen en zo de sfeer kunt doorvoeren. Je creëert hiermee eenheid en je versterkt jouw persoonlijke touch in de keuken.”

Hippe accessoires
“Wanneer je kiest voor een neutrale keuken, kun je het makkelijker stylen naar de uitstraling die je voor ogen hebt en spelen met trends die je leuk vindt. Met accessoires en kleur kun je een keuken een compleet andere sfeer en identiteit geven, zoals een hip behangetje op de wand, een kleurig servies op het aanrecht of een grote vaas met mooie bloemen. Of wat dacht je van een leuke designtegel aan de wand?

Marije’s tip: Kies voor de accessoires een kleurenpalet van 2-3 kleuren en stem hier je styling op af. Kijk eens in de kast of deze kleuren er al zijn en voeg de rest toe met nieuwe items. Zet de accessoires in een groepje in een hoek van het aanrecht, een open kast of op een plank. Zo blijft het opgeruimd en overzichtelijk. Vind je het leuk om regelmatig te wisselen? Dan maak je setjes in verschillende kleuren en geef je snel je keuken een restyling.

Wat zijn dé stylingtrends voor 2021?
“De trends die we gaan zien in 2021 zijn ronde en grafische vormen: héél leuk om in je keuken door te voeren. Schilder bijvoorbeeld een cirkel of een druppel op de muur en laat het in patronen terugkomen op theedoeken en keukenitems. Of zet een ronde vaas met bloemen op het aanrecht of je kookeiland. Ook kan een keuken eindigen met een halfronde kast, dat staat heel fraai.

We gaan veel natuurlijke materialen zien in de keukens zelf, zoals gekleurd marmer en natuursteen en bruin notenhout. Dit maak je compleet met natuurlijke accessoires, zoals groene (hang)planten, bamboe items of houten planken aan de muur.

De nieuwe kleuren van 2021 zijn aardetinten en warme kleuren, zoals (mocca)bruin, terracotta en oud roze. Deze kleuren zorgen voor een vriendelijk en zacht geheel. Door te werken met een mooi (kleur)thema, krijgt de keuken extra sfeer. Mag het ietsje meer zijn, dan geeft marmer met goud of koper een chique uitstraling. Trek deze kleuren ook subtiel door naar de rest van je interieur en naar de eettafel, zodat het mooi op elkaar afgestemd is. Dat geeft rust en doet recht aan je blikvangers.”

Last but not least, verlichting!
“Verlichting in huis is waar helaas vaak pas het laatste aan wordt gedacht, maar zeker niet vergeten mag worden als we het hebben over sfeer en styling. Je hebt uiteraard goede werkverlichting nodig om te kunnen koken, zoals boven het fornuis, in de afzuigkap en boven het aanrechtblad. Denk na over je lichtpunten, het moet makkelijk en praktisch zijn. Sfeerverlichting is minstens zo belangrijk in de keuken, omdat het ook een leefruimte is als je niet staat te koken. Je wilt immers ’s avonds ook lekker in de keuken aan de keukentafel kunnen zitten voor de gezellige momenten. Kies voor verlichting met een dimmer: praktisch om mee te werken en ideaal om sfeer mee te creëren.”

Marije’s tip: naast verlichting speelt ook lichtinval een rol in je keuken. Vraag daarom altijd stalen mee van de materiaal- en kleurkeuze van de keuken waar je oog op gevallen is en neem dit mee naar huis om te bekijken in je huis bij dag- en avondlicht. Zo zijn de kleuren en materialen veel beter te beoordelen

Bronvermelding bij beeld: Flexa kleurentrends 2021 Flexa.nl.

Bericht delen