Smakelijke zomer

Thuis voor de buis of een smakelijke sportzomer onderweg?

Waar je deze zomer ook je dagen doorbrengt, het wordt in ieder geval een lange sportzomer. Met de Tour de France, het (slot van het) EK, de Olympische Spelen én het aanmoedigen van Max Verstappen! Daar horen natuurlijk ijskoude drankjes, heerlijke barbecues, smaakvolle hapjes en enthousiaste fans bij. Laat je inspireren met de beste koel-, verpakkings- en bewaartips voor thuis, onderweg, op de camping of in je vakantiehuisje om te kunnen genieten van deze heerlijke en smaakvolle sportzomer.

Drankjes koel houden tijdens warme dagen
Begin, net zoals voor een wedstrijd, met een goede voorbereiding. Haal op tijd je boodschappen in huis en zet de drankjes geruime tijd van tevoren koel in de koelkast. Wil je een extra voorraadje drinken – zo lang mogelijk – koel houden, dan geven we je wat makkelijke tips. Want niets is lekkerder dan een koud drankje op een warme zomerse dag of avond.
• IJsblokjes doen het altijd goed. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de supermarkt of zelf maken met ijsblokzakjes, -bakjes of een -machine. Maar je kunt ook een aantal druiven invriezen en in je drankje doen. Het velletje van de druif zorgt ervoor dat de smaak niet in je drinken komt.
• Heb je een koelbox? Vul deze met koelelementen en zet deze bij je in de buurt (uit de zon). Zo hoef je ook niet elke keer naar de koelkast te lopen onder de sportwedstrijden en kunnen gasten het ook gemakkelijk zelf pakken.
• Vul voor de kinderen een emmer met blikjes en/of pakjes drinken en houd het koel met waterballonnen gevuld met koud water. Kunnen ze tussendoor gelijk nog even een watergevechtje houden.
• Een leuke lifehack: als je de koelbox óf emmer met water vult, doe er dan wat zout bij. Zout verlaagt namelijk het vriespunt door middel van een chemische reactie, waardoor het koelproces wordt versneld en het water kouder wordt.
• Oeps! Toch vergeten je drinken op tijd koel te zetten? Rol pakken en flessen drinken in vochtig keukenpapier en leg ze een kwartiertje in de vriezer. Het vocht van het keukenpapier verdampt, waardoor de pakken of flessen drinken sneller koud worden. Zo kun je tóch binnen no-time genieten van een lekker koud biertje, wijntje of frisje.

Tips om barbecuevlees te bewaren
Niet alleen drankjes zijn belangrijk tijdens een heerlijke lange sportzomer, ook het barbecue vlees, de groenten en de salades mogen niet ontbreken. Tijdens warme dagen is het belangrijk om je voedsel en vlees goed koel te bewaren om te voorkomen dat bacteriën de kans krijgen.
• Bewaar je het vlees in de vriezer? Haal het een avond voor de barbecue uit de vriezer om te ontdooien in de koelkast. Je kunt het vlees het beste onderin de koelkast leggen met een temperatuur tussen de 2 en 5 graden Celsius. Laat het vlees zo lang mogelijk in de koelkast of koelbox liggen, voordat het op de barbecue gaat.
• Je kunt vlees ook vacuüm laten verpakken bij de slager, dan kun je het langer in de koelkast bewaren. Sommige soorten vlees kun je zelfs 2-3 weken bewaren. Heb je het dan nog over, dan kun je het gelijk na de barbecue ook nog in invriezen.
• Wil je vlees liever gezellig op een schaal leggen, dek de schaal dan goed af met aluminiumfolie en zet het elke keer terug in de koelkast. Voor visliefhebbers: leg vis op een aparte schaal tussen ijsblokjes, dek het af en zet het in de koelkast.
• Geen zin om heen en weer te lopen naar de koelkast? Bewaar het vlees dan in de bakjes/zakjes van de supermarkt in een koelbox met koelelementen. Heb je vlees over, dan kun je de bakjes/zakjes ook weer gelijk daarna in de vriezer leggen.
• Heb je ruimte over in de koelbox tussen het vlees? Vul het op met koude pakken, blikjes of flessen drinken. Hiermee voorkom je dat er warme lucht in de ruimtes gaat zitten, zodra je de koelbox opent. Ditzelfde geldt voor de koelkast en vriezer.

Weggooien is zonde!
De meeste mensen gooien teveel weg, omdat ‘het buiten de koelkast heeft gelegen’. Dat is natuurlijk zonde en daarom gaven we je bovenstaande tips. Vind je het altijd lastig in te schatten hoeveel er gegeten wordt tijdens de barbecue? Reken ongeveer 400-500 gram vlees per volwassene. Voor kinderen ongeveer de helft, dan zit je aardig goed.

Als je vlees hebt ontdooid vanuit de vriezer, dan kun je het niet opnieuw invriezen. Bak het overgebleven vlees gelijk op de barbecue of in een pan en je eet het de volgende dag ook nog smakelijk op! Doe dit overigens alleen met eten en vlees wat al die tijd gekoeld en niet in de zon heeft gelegen.

Bericht delen