Nieuw energielabel

Vier productgroepen krijgen vanaf maart 2021 een nieuw energielabel. Hiermee kun je apparaten beter vergelijken. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzichtelijker. De oude labels met plusjes (A+++) verdwijnen.

Vanaf maart 2021 zijn de nieuwe energielabels verplicht voor: vaatwassers , wasmachines en wasdroogcombinaties, koel-vrieskasten (inclusief wijnkoelingen) en beeldschermen (inclusief televisies).

Wat verandert op het energielabel?
De schaal verandert in ‘A tot G’ omdat de huidige schaal (A+++ tot D) geen goede informatie meer biedt. Veel producten krijgen het label A+++, daarom wordt het energieverbruik opnieuw ingeschaald.

Klasse A blijft ‘leeg’
Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige producten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Producten die een ‘B’ scoren, kunnen dus zuiniger zijn dan een product dat nu label A+++ heeft.

Nieuwe iconen voor prestaties
De nieuwe labels krijgen nieuwe, duidelijke iconen die iets vertellen over de prestaties. Bij vaatwassers en wasmachines, wordt het jaarlijks energieverbruik vervangen door energieverbruik per 100 wasbeurten. Bij beeldschermen in 1000 kijkuren. Ook wordt het aantal decibel weergegeven in geluidsklasses.

QR-code naar productdatabase
Op de labels staat een QR-code. Vanaf maart 2021 kunt u via de code gedetailleerde informatie over het product vinden.

Wat betekent dit voor u?
Met de nieuwe energielabels kun je apparaten beter vergelijken. Ze zijn duidelijker en realistisch.

Je hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat je net hebt gekocht op een nieuw label slechts een D krijgt. Het product is niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn anders:
– Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en komt in een lagere energieklasse.
– Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast zodat deze beter aansluit op de gebruikssituatie.

Bron: consumentenbond

Bericht delen