Koelkast te warm

1 op de 4 huishoudens heeft koelkast te warm afgesteld

Wist je dat 1 op de 4 huishoudens de koelkast te warm heeft afgesteld? Onderzoeksbureau GFK heeft in opdracht van het Voedingscentrum een enquête afgenomen waaruit blijkt dat dat een kwart van de Nederlanders de koelkast te warm heeft afgesteld, namelijk op 7 graden of zelfs warmer. Maar liefst 85% van de Nederlandse huishoudens weet überhaupt niet wat de temperatuur van hun koelkast is.

De juiste temperatuur
Slechts 18% van de koelkast gebruikers heeft de koelkast op de juiste temperatuur staan. Dat is namelijk 4 graden. Dit is niet de stand van de draaiknop van je koelkast, maar echt de temperatuur ín de koelkast. Wil je de exacte temperatuur meten in de koelkast? Doe dit dan met een koelkastthermometer. Of lees de temperatuur af op het koelkastdisplay (indien aanwezig), die vind je bij het openen van de deur. Onderzoek toont namelijk aan dat voedsel twee keer langer houdbaar is bij een juiste temperatuur. Er zijn ook koelkasten verkrijgbaar met verschillende temperatuurzones om al de voedingsmiddelen op de juiste temperatuur te kunnen bewaren.

Bederf, vergiftiging en verspilling voorkomen
In een koelkast die onvoldoende koelt, zijn etenswaren minder lang houdbaar. Daarnaast loopt u het risico, bij een te hoge temperatuur, dat schimmel- en bacteriegroei zich ontwikkelt, waardoor voedingsmiddelen kunnen bederven en je voedselvergiftiging op kunt lopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Naast het risico op voedselvergiftiging, loop je met een te warme koelkast ook het risico dat je eerder etenswaren moet weggooien. Dat is jammer, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.

Bij twijfel is het beter om de koelkast een graadje lager te zetten, omdat dit nog altijd duurzamer is dan eten weggooien.

Bericht delen