Inductie of gas?

Koken op inductie of gas: wat is de beste optie?

Koken, bijna iedere dag zijn we er druk mee. Niet zo gek dat het lastig is om te bepalen welk type kookplaat je moet kiezen bij het kopen van een nieuwe. Keramisch, gas of inductie? De overheid heeft het streven om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gasnetwerk losgekoppeld te hebben. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen gasvrij zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom inductie steeds populairder wordt. Is inductie koken de toekomst?

Koken op gas
Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Veel mensen zijn dan ook het meest vertrouwd met koken op gas. Bovendien geeft koken op gas een stukje beleving. Je kookt tenslotte op echt vuur. Het grote nadeel is dat gaskookplaten een stuk lastiger schoon te maken zijn dan een gladde kookplaat.

Inductiekookplaat
Inductie is eigenlijk de perfecte combinatie van gas en keramisch koken. Inductie maakt geen gebruik van een hittebron, maar creëert warmte tussen de kookzone en de pan dankzij moderne technieken. Net als gas warmt een inductiekookplaat de pannen heel snel op: vaak zelfs nog sneller en efficiënter dan bij gas. Dit terwijl inductie veel sneller afkoelt én geen open vuur gebruikt: zeer veilig, wel zo fijn met bijvoorbeeld huisdieren of kinderen in huis. Tegelijkertijd is de inductiekookplaat nog makkelijker schoon te houden dan zijn keramische tegenhanger omdat de kookzones veel sneller afkoelen. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen voor inductie kiezen.

Hoe werkt inductie?
Onder de glasplaat van een inductiekookplaat zitten zogeheten ‘inductiespoelen’. In combinatie met de juiste pannen zorgen deze spoelen voor een magnetisch veld, waardoor er warmte ontstaat in de pan. Een optimale samenwerking tussen pan en kookplaat dus! Dit is ook meteen het grootste verschil tussen gas en inductie koken: in plaats van dat er warmte wordt gecreëerd door een hittebron, maakt inductie gebruik van magnetische wrijving die stopt zodra de pan van de plaat af wordt gehaald. Goed om te weten: de kookzones van een inductiekookplaat worden pas actief wanneer er een pan op staat.

Wat is goedkoper?
Geen onbelangrijke vraag: is gas of inductie goedkoper? Huishoudens met een gaskookplaat gebruiken zo’n 37m3 gas per jaar, tegenover 175 kWh aan stroomverbruik per jaar voor een inductiekookplaat. De keramische kookplaat verbruikt nog een stuk meer, namelijk 225 kWh per jaar. Gas kost op dit moment minder dan elektriciteit. Daardoor is koken op gas gemiddeld zo’n €11 per jaar goedkoper. Wel is de verwachting dat de gasprijs in de komende jaren flink toe zal nemen, terwijl elektriciteit waarschijnlijk juist goedkoper zal worden. En bovendien een stuk groener: op dit moment wordt er in Europa namelijk flink geïnvesteerd in groene energie. Hierdoor zal koken op inductie op termijn dus ook een stuk beter voor het milieu zijn.

Benieuwd welke kookplaat bij jou past? Onze adviseurs helpen graag bij het uitzoeken van de juiste kookplaat.

 

 

Bericht delen