Genieten tijdens de feestmaand

Samen genieten van de feestmaand, maar dan net even anders

De feestmaand verloopt dit jaar misschien iets anders dan andere jaren, maar dat betekent niet dat we het niet kunnen vieren! Uit onderzoek is gebleken dat we massaal de keuken in gaan om voor kleine of iets grotere gezelschappen feestelijke lekkernijen op tafel te toveren. Om deze bijzondere dagen aangepast, maar zeker gezellig tegemoet te gaan, helpen we je graag op weg met wat sfeerverhogende tips.

Maak werk van de eettafel
Dek de eettafel met een mooi tafelkleed, een prachtig servies, kerstdecoratie en gezellige kaarsjes. Als je kinderen of gasten hebt die van knutselen houden, dan kun je hen alvast vragen om een tafelschikking te maken met leuke naam- en menukaartjes. Houd rekening met de 1,5 meter afstand tussen je gasten en kies voor een extra lange tafel. Dit jaar wat minder bezoek? Maak dan wat extra werk van je interieur of stuur weer eens ouderwets kerstkaartjes om te laten weten dat je aan iedereen denkt.

Proefkoken
Net als met het boeken van een vakantie, is de voorpret onderdeel van het grote genieten. Ga deze maand eens proefkoken, om de meest succesvolle en smakelijke gerechten opnieuw in te zetten met de feestdagen. Stap uit je comfortzone en maak eens wat anders dan anders. Iets wat je altijd al hebt willen proberen, maar waarvan je bang bent dat het op het moment-supreme niet goed uitpakt. De generale repetitie is vaak net zo leuk als de uitvoering. Probeer een nieuwe bereidingstechniek, zoals fasebakken of experimenteer met smakelijke ovengerechten. Want als je gerecht in de oven staat te pruttelen, dan hebben jullie straks uitgebreid de tijd voor een leuk spelletje, zoals ouderwets sjoelen of de kerstcadeautjes uitpakken.

Koken en tafelen met een glimlach
Iets wat vaak vergeten wordt is de muziek tijdens het kerstdiner. Maar ook al tijdens het koken kan muziek je stemming versterken! En uiteraard mag er ook gerust een dansje gemaakt worden tussen de gangen door. Wist je dat smaakbeleving en eetgedrag beïnvloed wordt door wat we horen?
– Het is bewezen dat het eten beter smaakt als je de muziek laat aansluiten bij de keuken die je kiest. Een Franse chanson als je gerechten uit Frankrijk kookt en eet en een Italiaanse ballad bij gerechten uit Italië.
– Laat gasten een rondje favoriete verzoeknummers doorgeven. Zo is er voor ieder wat wils en misschien wordt er nog wel mee geneuried of gezongen.
– Zoek de muziek vooraf uit en maak een playlist. Zo hoef je niet continu van tafel te lopen tijdens het eten of je telefoon erbij te pakken.

Kerstwandeling of winter BBQ
Heb je weinig ruimte in je huis voor de 1,5 meter afstand, maar wel voldoende in je tuin of onder de overkapping? Dan is een winterse BBQ buiten ook een leuk alternatief. Versier samen een kerstboom in de tuin, steek een vuurkorf aan of gebruik een heater, leg warme dekentjes neer en geniet van elkaar. Maak een lekkere frisse kerstwandeling en sluit de avond af met warme chocolademelk en het roosteren van marshmallows. Even iets anders, maar zeker een sfeervolle optie.

Op afstand en toch samen
Misschien kun je niet iedereen die je lief is uitnodigen tijdens de feestdagen. Geniet dan op afstand, bak (met de kinderen) lekkere kerstkoekjes in de oven, versier de koekjes of bak verse oliebollen. Breng ze samen met een mooie kerst/nieuwjaarskaart naar de mensen in je omgeving, een sympathieke actie en leuk om te doen.

Ga tijdens oudejaarsavond met vrienden online aan de slag met het maken van hetzelfde recept. Het wordt vast hilarisch met een kijkje in elkaars keuken! En proost daarna online met vrienden, familie en kennissen op het nieuwe jaar, want je hoeft toch niet naar buiten voor het vuurwerk.

De feestdagen zijn niet hetzelfde als anders, maar we wensen je een warme, smakelijke én gezellige tijd toe. Met wat extra aanpassingen en voorbereidingen wordt het vast alsnog een heerlijke en onvergetelijke feestmaand!

Bericht delen