Coole zomer

We wensen je een coole zomer!

Er worden bewust keuzes gemaakt in de zomer, en zeker dit jaar. Waar gaan we naartoe gaat op vakantie: in
eigen land of toch naar het buitenland. Of blijven we thuis en ga we in eigen omgeving genieten van de vrije weekenden en dagen? Eén ding is zeker: in de zomer verandert ons eetpatroon.
We zijn vaker geneigd makkelijk te eten, de BBQ aan te steken of te kiezen voor een snelle bereiding. Denkt u ook bewust na hoe we ons eten koel en vers houden? Pelgrim vertelt ons graag hoe we de koelkast en vriezer het beste indelen en wenst u vast een coole zomer!

Optimaal fris in de koelkast
In de koelkast houd je etenswaren koel, houdbaar en langer fris en vers. De juiste temperatuur van een koelkast ligt tussen de 3 en 4 graden. Bij Pelgrim adviseren we voor een ideale temperatuur standaard te kiezen voor de Eco stand.

De bovenste plank/etage van de koelkast en koelkastdeur is het minst koud. Hier bewaren we de producten in pot, sausjes en eieren. De middelste plank(en)/etage(s) is het koudste gedeelte van de koelkast. Hier bewaren we producten die het meest bederfelijk zijn, zoals vers vlees en vis, kaas, vleeswaren, kliekjes, gesneden verse groenten/fruit en zuivelproducten. De onderste etage is meestal de groentelade. Daar bewaren we verse, ongesneden groenten en fruit. Exotische fruitsoorten hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. In het onderste gedeelte van de deur bewaren we flessen en pakken drinken.

Coole tip: Haal groente en fruit uit de plastic verpakking, dan blijft het langer vers!

Koelkasten zijn tegenwoordig voorzien van veel handige opties die ervoor zorgen dat jouw etenswaren langer houdbaar blijven. Zoals een FreshZone, CrispZone of een SuperCool functie. Het apparaat koelt in dat geval een aantal uur harder, zodat je producten gelijkmatig gekoeld worden en langer vers, gezond en fris blijven. Sommige koelkasten hebben een verborgen compartiment onder de CrispZone, waarin je blikjes frisdrank of bier lekker kunt koelen voor de hete zomerdag!

Smaakvol uit de vriezer
We willen dat het eten dat we bewaren in de vriezer, net zo smaakvol en vers is als de dag van
bereiding. Dat vraagt om een goede temperatuur. Als de vriezer een FastFreeze functie heeft, dan worden de producten die je net hebt gekocht, gelijkmatiger gekoeld. De beste temperatuur om de thermostaat van de vriezer in te stellen is op -18 °C. En wees bewust van de houdbaarheid van producten. Leg nieuwe in te vriezen producten onder de eerder ingevroren producten. Hiermee wordt voorkomen dat producten onderin blijven liggen en hun smaak verliezen.

Bewaar brood 4 weken, kliekjes 3 maanden en ijs maximaal 1 jaar. Voor vlees gelden andere richtlijnen: bewaar rundvlees en kip 3 maanden en varkensvlees maximaal 4 maanden. Magere vis kun je 6 maanden bewaren en vette vis maar 3 maanden. Bewaar aardappeltjes en andere diepvriesmaaltijden 3 maanden en groente en fruit tot 1 jaar.

Bent u bewust bezig om voedselverspilling tegen te gaan? Gekoelde producten die tegen de houdbaarheidsdatum lopen, kun je vaak nog wel invriezen. Hiermee wordt voorkomen dat het wegegooid moet worden en dat is zonde!

Geniet bewust
Misschien niet iets waar we direct bij stilstaan, maar bewust gebruik van de koelkast en vriezer is handig om tijdens warme zomerdagen smaakvol te kunnen genieten van eten. Vooruit gekookte maaltijden of kliekjes kun je perfect op een andere warme zomerse dag eten door ze alleen maar even te ontdooien en op te warmen. Geniet bewust van deze zomer!

Bericht delen